Предстояща забрана за влагане на Титановия диоксид /Е171/ в храни и хранителни добавки

В началото на годината очакваме приемане на законодателни промени на европейско равнище, касаещи забрана за влагане на Титанов диоксид /Е171/ в храните, произвеждани, внасяни или продавани в рамките на Европейския съюз.

 

Промяната ще засегна широк кръг производители и търговци на храни и хранителни добавки. Титановият диоксид се влага в хранителни добавки от години, като ролята му е подпомагаща – не представлява активна съставка, а се влага като оцветител. Титановият диоксид се ползва като спомагателно вещество също в готови супи, сосове, преработени ядки и други.

 

Как се стигна до промяната?

 

Въпреки скорошната преоценка на безопасността на адитива (2016) от страна на ЕФСА /EFSA/ и утвърждаването на Е 171 като допустим и безопасен за влагане в храни, до Европейската асоциация са отправени притесненията относно генотоксичността на съставката. През 2019г. държави – членки, сред които Великобритания и Нидерландия също изразяват притеснения относно актуалността на оценката за безопасност, а през миналата година ЕФСА /EFSA/ публикува актуална оценка относно безопасността на съставката за влагане в храни, есенцията на която може да намерите тук.

 

Разбира се, ЕФСА /EFSA/ няма правомощията да промени законодателството, но експертизата й е водеща при приемане на промени от оторизираните органи.

 

 

Какво се очаква след приемане на промяната?

 

  1. Титановият диоксид не може да бъде влаган при производство на храни и хранителни добавки след приемане на забраната. Това означава, че всички партиди на храни, съдържащи Е 171, планирани за производство, следва да бъдат преработени, а формулите им променени;

 

  1. През преходния 6 месечния период за храни, произведени преди влизане в сила на промяната е важно да се знае:

 

– храните, съдържащи Титанов диоксид, могат да се пускат на пазара до 6 месеца от датата на влизане в сила на забраната и да се продават до изтичане на срока им на годност;
– след изтичане на 6 -месечния срок храните, съдържащи Титанов диоксид, пуснати на пазара, могат да се продават до изтичане срока им на годност/ минимална трайност.

Пример: Ако от хранителна добавка Х, съдържаща Титанов диоксид, е произведена партида към днешна дата, същата може да се продава законно до изтичане на срока й на годност, независимо от приемането на промяната.

 

Кога ще се приеме промяната?

 

Предвид сложността на процедурата, се очаква промените да бъдат приети в първите месеци на 2022 година.

 

Моля, имайте предвид, че новината е актуална към 06.01.2022 и всеки случай е строго индивидуален. Настоящата новина служи само за информация и не представлява конкретен юридически съвет. Поради което, преди да предприемете конкретни действия, както и ако не сме успели да отговорим на всичките ви въпроси, ви препоръчваме да се консултирате с нас , а ние ще се радваме да ви съдействаме. Всяка първа консултация при нас е напълно безплатна!